Instagram, oh ik hou ervan. Een platform met super veel influencers en mensen die elkaar proberen te inspireren. Gave plaatjes, voorzien van super goede teksten. Everything is on point. En daar zit je dan, starend naar je eigen account. Hoe ga je zelf Instagram zo goed mogelijk inzetten? Ik geef je 10 tips! Let’s do this.

1. Zorg voor professionele foto’s

Of mensen je foto’s bekijken op Instagram is geheel afhankelijk van de kwaliteit. Over het algemeen doen foto’s van jezelf het beter dan andere foto’s. Uitzonderingen daar gelaten. Zelf plan ik één keer in de zoveel tijd een fotoshoot om foto’s te maken op locatie (of thuis). Dan heb ik weer een voorraadje voor de komende weken. En wees nou eerlijk. Persoonlijk kijk ik ook liever naar prachtplaatjes dan bewogen foto’s.

2. Doe aan storytelling

Een persoonlijk verhaal leest makkelijker weg dan een zakelijk verhaal. Er zijn een aantal mensen op Instagram waarvan ik de captions (teksten onder foto’s) altijd lees. Maakt niet uit hoe lang de teksten zijn. Dan doe je echt iets goed! Storytelling is dus erg belangrijk.

3. Maak gebruik van hashtags

Om ervoor te zorgen dat meer mensen jouw foto’s zien en jou hopelijk gaan volgen, is het belangrijk om hashtags te gebruiken. Zelf gebruik ik een paar standaard hashtags onafhankelijk van de post en een aantal die gebaseerd zijn op de foto die ik plaats. Oh en plaats ze alsjeblieft in een reactie onder je foto anders vallen ze zo op. 😉

4. Duik eens in jouw Instagram Stories

Nog zo’n functie die voor veel mensen ingewikkeld is. Want: wat plaats je in Instagram Stories?! En dat terwijl je zoveel mogelijkheden hebt. Denk aan mensen laten weten waar je bent, wat je doet, maar ook voor het delen van content. Je kunt er ook prima tips delen of stap voor stap iets uitleggen. Stories zijn ook zo lekker exclusief, omdat ze maar één dag te bewonderen zijn!

5. Reageer op anderen

Social media is ook een kwestie van goodwill kweken. Beetje zoals je dat vroeger deed met vrienden. “Als je niet aardig doet, dan mag je niet op mijn feestje komen!” Wanneer je op mensen hun foto’s reageert, dan wordt dat gewaardeerd. En ze zullen al snel ook even een kijkje gaan nemen op jouw profiel. Als jouw profiel er goed uitziet dan kun je er weleens een nieuwe volger bij hebben.

6. Zorg voor een mooie feed

En dan komen we ook meteen op het volgende punt. Een mooie feed. Het is aan te raden om na te denken over de uitstraling van jouw feed. Voor de mensen die niet weten wat dat is: het overzicht waar al jouw geplaatste foto’s staan.  Er zijn zoveel mogelijkheden om jouw feed in te richten, maar over het algemeen start het bij het gebruiken van één soort filter. Dit zorgt ervoor dat elke foto dezelfde uitstraling krijgt.

7. Kies waardevolle hoogtepunten

Als je denkt “Zo, nu heb ik een mooie Instagram Story gemaakt. Zonde dat die morgen weer verdwijnt.” Dan kun je hem vastzetten op je profiel met behulp van hoogtepunten. Wat je bij hoogtepunten altijd je in achterhoofd moet houden, is dat ze ervoor gemaakt zijn om mensen langer op jouw profiel te houden. Belangrijk dus om te bedenken wat jouw bezoeker interessant vindt om te zien!

8. Besteed aandacht aan jouw biografie

Bij Instagram word je niet alleen gevonden op jouw naam, maar ook op jouw biografie. Het is daardoor erg belangrijk dat er woorden staan die bij jou passen. Wie je bent, wat je doet en wat jou anders maakt dan de rest. Helaas heb je wel beperkt ruimte, wees kort en bondig! Ook kun je tegenwoordig authentieke hashtags kwijt op jouw profiel. Hier je kun bijvoorbeeld een hashtag neerzetten die jij veel gebruikt en waar mensen jouw foto’s ook op kunnen vinden.

9. Tag waar mogelijk

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk mensen tagt op Instagram. (Wel graag alleen als het nuttig is :P) Zo tag ik mensen die te zien zijn in een foto of die iets te maken hebben met de tekst die onder mijn foto staat. Afgelopen week tagde ik iemand en vervolgens plaatste zij het weer in haar Instagram Stories met mijn naam erbij. Toch weer een naamsbekendheidsboost. 😉

10. Locatie vermelden

Als ik foto’s maak op locatie, onderweg ben of juist in mijn eigen woonplaats aan het werk ben, dan plaats ik graag een locatie bij mijn foto’s. Allereerst zorgt dit bij gewone foto’s ervoor dat deze foto gevonden wordt wanneer iemand op een bepaalde locatie zoekt. Daarnaast kan het dezelfde functie hebben als bij tip 9, als je bijvoorbeeld een restaurant vermeldt. En tot slot kan het via Instagram Stories ook heel nuttig zijn om een locatie te vermelden. Het kan er namelijk voor zorgen dat jouw foto geplaatst wordt in de locatie Stories. Weet je wel, als je bij verkennen kijkt en dan de eerste Story op links dat is vaak een Story van de plaats waar jij je bevindt. Gaaf toch als jouw foto daar voorbijkomt?!

Nu heb ik je 10 tips gegeven om Instagram optimaal in te zetten. Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen of als je specifiek tips wil voor jouw Instagrampagina, neem dan eens contact met me op of vraag een gratis social media scan aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.